t De juridische kanten van transitie - Nieuws - Schouwenburg Advocaten
U bevindt zich hier: Schouwenburg Advocaten > Nieuws > De juridische kanten van transitie
+31 (0)593 54 09 09

De juridische kanten van transitie

Beilen - De advocaten van Schouwenburg advocaten in Beilen hebben de belangrijkste (sociale) veranderingen voor 2015 kort op een rijtje gezet. Vanaf 1 januari zorgt de Participatiewet voor veranderingen voor mensen met een bijstandsuitkering.

Om mensen sneller aan het werk te krijgen, worden de verplichtingen aangescherpt, strengere maatregelen ingevoerd en mag de gemeente een tegenprestatie verwachten. Bart Zagers: 'Gelukkig kunnen mensen die het niet eens zijn met de inhoud van een dergelijk beslissing van de gemeente in bezwaar. Ook in zijn arbeidsrechtpraktijk ziet Bart Zagers belangrijke wijzigingen: 'Tijdelijke contracten lopen niet meer automatisch af. Werkgevers moeten werknemers vooraf informeren bij verlenging of beƫindiging. Daarnaast hebben werknemers vanaf 1 juli 2015 na drie tijdelijke contracten binnen twee jaar recht op een vaste aanstelling. Hiervoor konden werkgevers dit omzeilen door werknemers drie maanden niet te laten werken, waarna opnieuw een tijdelijk contact werd aangeboden. Vanaf 1 juli 2015 wordt die termijn zes maanden.' Vanaf 1 juli 2015 verandert ook de ontslagroute en verdwijnt de ontslagvergoeding. In plaats daarvan komt de transitievergoeding.

Wijzigingen

Hanny Jonker ziet zowel in haar strafrechtpraktijk als in haar familierechtpraktijk de nodige wijzigingen: 'Een aantal verkeersovertredingen worden niet meer met een boete afgedaan, maar vallen nu onder het strafrecht. Veelplegers in het verkeer worden harder aangepakt en een aantal strafmaxima zijn verhoogd.' Mensen die kinderalimentatie betalen moeten weten dat de fiscale aftrek daarvoor vervalt, waardoor de netto kosten hoger worden. Dit is een reden om de alimentatie te wijzigen. De invoering van de Jeugdwet heeft een totale herziening van het jeugdrecht tot gevolg: 'De gemeenten zijn nu volledig verantwoordelijk voor de zorg voor de jeugd op alle gebieden, van hulp en begeleiding bij problemen tot kinderbeschermingsmaatregelen, zoals ondertoezichtstelling.'

Sinds 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor ondersteuning en begeleiding van hun burgers op grond van de Wmo. Karin Schouwenburg helpt mensen die het niet eens zijn met een beslissing over Wmo-ondersteuning. Mensen kunnen zich onder andere over deze veranderingen laten informeren op het gratis inloopspreekuur op donderdag van 9.00 tot 11.00 uur of daarvoor een afspraak maken.

Nieuwsberichten

Gratis spreekuur Laat je echtscheiding goed regelen De juridische kanten van transitie

Afspraak maken

Een persoonlijke afspraak plannen? Een afspraak buiten kantooruren is ook mogelijk.

Maak een afspraak